fbpx

Kindergeld – najvažnije informacije

2022
October 12

Kindergeld isplaćuje se mjesečno za svako dijete. Njemački dodatak dobivaju osobe koje imaju djecu i rade u Njemačkoj.

Godine 2020. u Njemačkoj su ukinuti gornji dohodovni pragovi. To znači da je više roditelja dobilo priliku koristiti Kindergeld. Isplati se podnijeti zahtjev za dodatni dječji doplatak jer vrijednost doplatka može znatno poboljšati kućni budžet.

U 2021. i 2022. godini došlo je do promjene stopa, što bi trebalo zanimati sve roditelje koji primaju dječji doplatak.

Tko ima pravo na naknadu?

Njemačka se često povezuje s visokim porezima, ali i razvijenom “socijalom” koja je mnogima dodatni, ohrabrujući poticaj da tamo odu, rade i započnu novi život.

Kindergeld dodatak dobivaju svi roditelji koji imaju dijete i rade u Njemačkoj. Podnošenje zahtjeva opravdano je u slučaju školske djece do 25 godina starosti. Međutim, da biste dobili naknadu, morate raditi u Njemačkoj najmanje 183 dana u određenoj poreznoj godini, kao i plaćati socijalna davanja i biti prijavljeni u Njemačkoj, dok vaša djeca moraju biti prijavljena u Hrvatskoj.

Prijavu može podnijeti jedan od roditelja, a drugi roditelj samo mora dati suglasnost da se podnese prijava u njegovo ime. Ako jedan od partnera već ima djecu iz druge veze, bilo bi bolje da se sam pobrine za podnošenje zahtjeva. U tom slučaju će se broj djece zbrajati, a djeca iz sadašnje veze imat će pravo na veći iznos. Ako oba roditelja rade u Njemačkoj, a dijete je ostalo u Hrvatskoj, npr. kod bake, i onda ima pravo na Kindergeld. U tom slučaju moguće je podnijeti zahtjev nakon zaposlenja u Njemačkoj najmanje šest mjeseci.

Potrebni dokumenti

Traženi dokumenti moraju se predočiti u Familienkasse (Njemački obiteljski fond). Vrijedno je zapamtiti da ako nam zahtjev bude odbijen, imamo 30 dana za žalbu na negativnu odluku. Postoji i niz obveza koje treba ispuniti prema Familienkasse. Uključuju kako zahtjeve za prilaganje dodatnih dokumenata tako i ankete o trenutnom radnom ili boravišnom statusu. Ako pažljivo ne pročitamo pisma upućena nama i ne dovršimo formalnosti ili obavijestimo blagajnu o promjenama na poslu ili registraciji, možemo čak dobiti zahtjev za povrat plaćenog Kindergelda, čekajući razmatranje i razjašnjenje stvari.

Da biste podnijeli zahtjev za Kindergeld doplatak, potrebno je predočiti sljedeće dokumente (popis dokumenata može se razlikovati ovisno o tome radi li podnositelj zahtjeva u hrvatskoj tvrtki i bio je upućen u Njemačku, živi li i radi u Njemačkoj ili vodi posao za Njemce ):

  • potvrdu o plaćenom porezu u Njemačkoj za obavljeni rad (Lohnsteuerbescheinigung),
  • presliku vjenčanog lista (prevedeno s hrvatskog),
  • potvrda poslodavca “Bescheinigung des Arbeitgebers”,
  • OIB,
  • dokument koji potvrđuje registraciju u Njemačkoj ili ugovor o najmu stana,
  • presliku rodnog lista djeteta, također prevedenu s hrvatskog jezika,
  • odluka o mogućoj beneficiji koja se isplaćuje u Hrvatskoj,
  • ako se radi o punoljetnoj djeci do 25 godina, potvrda o visokom obrazovanju ili naukovanju, dokument o zajedničkoj prijavi cijele obitelji, fotokopija osobne iskaznice ili putovnice, potvrda o neprimanju doplatka u drugim europskim državama, kopiju osiguranja u Njemačkoj, kopiju prijave ili potvrde o stalnom boravku u Njemačkoj.

Vrijedno je slijediti važeće smjernice Familienkasse kako biste mogli ispuniti sve potrebne dokumente. Od lipnja 2016. u Njemačkoj se koristi metoda kontrole s identifikacijskim brojem, njemački IdNr-Kontrollverfahren, posjedovanje ovog broja je neophodno za podnošenje zahtjeva za Kindergeld.

Koliko iznosi Kindergeld dodatak?

Kindergeld se plaća za svako dijete i plaća se mjesečno, ali varira u iznosu. Svake godine stope su različite i povećavaju se u korist korisnika. U posljednjih nekoliko godina razvijao se na sljedeći način:

20182019202020212022
a prvo i drugo dijete 194204204219219
za treće dijete 200210210225225
svako sljedeće 225235235250250

Vrijedi spomenuti da su od 1. siječnja 2021. porasle i olakšice za rađanje djece (Kinderfreibetrag). Trenutno iznosi 8.388 eura i porasla je za 570 eura – ostala je nepromijenjena u 2022. godini.

Kinderzuschlag, dodatak Kindergeldu

Kinderzuschlag je dodatna naknada u 2022. godini u iznosu od 209 eura mjesečno po djetetu, koju mogu primati roditelji djeteta čiji prihodi ne prelaze 900 eura mjesečno ili 600 eura kada dijete podižu sami.

Dijete ne smije biti starije od 25 godina i mora biti uzdržavano i živjeti s roditeljem koji podnosi zahtjev za naknadu.

Pri izračunu mjesečnih primanja roditelja potrebno je uzeti u obzir mjesečnu plaću, mirovinu ili starosnu mirovinu i naknadu za slučaj bolesti ili nezaposlenost prve vrste (Arbeitslosengeld I). Ovu naknadu ne primaju nezaposlene osobe koje primaju naknadu tipa 2, odnosno Hartz IV (Arbeitslosengeld II).

Primanja Kindergeld i Wohngeld ne treba dodavati u izračun prihoda.

Ako ste zainteresirani za rad u Njemačkoj, pogledajte naše ponude poslova.