fbpx

Često postavljana pitanja

Je li znanje stranog jezika uvjet za rad u inozemstvu preko SILVERHANDA?

Većina poslova u ponudi bazira se na poznavanju njemčkog ili engleskog jezika na komunikativnoj razini, no, ponekad se dogodi da se u ponudi nađu poslovi za koje nije potrebno znanje stranog jezika. To se većinom odnosi na pozicije u proizvodnji i logistici. Informacija o potrebnoj razini znanja jezika uvijek je istaknuta u opisu posla.

Koji dokumenti su mi potrebni za odlazak na rad u inzozemstvo?

Prilikom odlaska u inozemstvo neophodno je imati važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu. Za većinu poslova u ponud, također je potrebna i važeća vozačka dozvola B kategorije. Ukoliko ste već radili u ciljanoj zemlji, poslodavac bi Vas mogao tražiti dokumente koje ste dobili tiekom zaposlenja u toj zemlji, primjerice, na Islandu Kennital-osobni broj, u Norveškoj priveremeni norveški D-broj, u Nizozemskoj BSN-broj ili u Danskoj CPR-broj. Posjedovanje takvih podataka ili dokumenata vezanih uz prethodno zaposlenje u toj zemlji je velika prednost pri ponovnom zaposlenju jer je proces puno brži.

S kim potpisujem ugovo o zaposlenju?

Ugovor o zaposlenju potpisuje se s poslodavcem u zemlji u kojoj ste dobili posao.

Moram li sam tražiti smještaj prilikom zaposlenja u inozemstvu?

Jedna od najvažnijih stavki rada u inozemstvu je bookiranje smještaja. Inozemni poslodavci s kojima surađujemo organiziraju smještaj za naše zaposlenike kako bi im olakšali proces i uštedjeli vrijeme. Poslodavac uglavnom pokriva puni trošak smještaja, a ukoliko ne, trošak se odbija svaki mjesec od plaće tako da zaposlenik ne mora plaćati troškove smještaja unaprijed po dolasku. Ako se trošak smještaja ne odbija od plaće, informirat ćemo Vas o visini izdatka prvih nekolika dana ili maksimalno tjedna, zbog toga što se nakon prvog tjedna rada może od poslodavca zatražiti predujam ili isplata dnevnica zarađenih u prvom tjednu kako biste mogli pokriti troškove smještaja.

Kako ću putovati na posao?

Poslodavac uvijek teži pronalasku smještaja što bližeg radnom mjestu. Naravno, velika prednost je posjedovanje vlastitog automobila kako biste bez poteškoća svakodnevno mogli putovati na posao. U slučaju kada kandydat ne posjeduje vlastito vozilo, ali ima važeću vozačku dozvolu i aktivno je koristi, moguće je dobiti službeno vozilo, ponajviše u Nizozemskoj ili Norveškoj. Osim vlastitog ili službenog vozila, opcija je javni prijevoz ili bicikl – favorit u Nizozemskoj.

Ostaje li agencija SILVERHAND u kontaktu sa mnom i nakon što počnem raditi?

Agencija za zapošljavanje Silverhand u neprekidnom je kontaktu s aktivnim zaposlenicima. Naši rekruteri svakodnevno su dostupni za pitanja, pomoć i prijedloge. Zaposlenik koji radi u inozemstvu może se uvijek osloniti na nas.

Koliko često mogu dolaziti u Hrvatsku?

Prema inozemnom ugovoru o zaposlenju, zaposlenik ima prawo na plaćeni dopust. Dodatno, u Njemačkoj i Finskoj postoji nešto zvano bankiranje radnih sati što zaposleniku omogućuje zamjenu tih sati za slobodne dane. U Norveškoj je popularan rad u turnusima, odnosno zaposleno radi, naprimjer, 6 tjedana i nakon toga se vraća kući na 2 tjedna. Rad u inozemstvu ne mora nužno značiti odricanje vremena s obitelji i voljenima.

Koliko će mi iznositi neto u Njemačkoj ako samo znam bruto satnicu?

U Njemačkoj postoje različite porezne klase. Najbolje je izračunati koristeći bruto-neto kalkulator dostupan na internetu.

Koliko je dodatak u Njemačkoj i kada se isplaćuje?

Dodatak je novčana kompenzacija za troškove života i putovanja u inozemstvu. U ponudama poslova istaknut je na sljedeći način – plaća u EURIMA 11,60 bruto/satnica + 40 EUR dnevni dodatak.

Što je Zeitkonto?

Zeitkonto je banka za radne sate. Kada radite u Njemačkoj, prekovremeni nisu odmah isplaćeni nego se stavljaju na Zeitkonto. Ti se sati mogu zamijeniti za slobodne dane ili mogu biti isplaćeni uz plaću.

Na koje dodatke i povlastice mogu računati kada radim u inozemstvu?

Dodatci I povlastice ovise o zemlji u kojoj radite. Imamo članke na našoj web stranici u kojima je izneseno više informacija po pitanju istih u svakoj zemlji ponaosob, uključujući Njemačku, Dansku, Finsku, Norvešku, Švicarsku, Austriju i Nizozemsku.

Postoji li mogućnost odrađivanja dodatnih sati, tj. prekovremenih?

Mogućnost odrađivanja prekovremenih ima direktan utjecaj na iznos I visinu place, tako da nastojimo u naše ponude uključiti tu informaciju kada god je moguće. Prekovremeni nisu obavezni I dodatno se plaćaju.

Je li moguće raditi u timu/paru/većim grupama?

U slučaju ponuda poslova za građevinske električare, moguće je raditi u timu kao i u slučaju ponuda poslova za vodoinstlatere i tesare oplate, također sve češće su inozemni poslodavci voljni zaposliti timove ili parove u logistici ili proizvodnji. Ohrabrujemo Vas da pratite naše aktualne ponude poslova na dnevnoj bazi.

Koliko dugo moram čekati na odgovor od SILVERHANDA?

Proces zaposlenja ne sadrži puno formalnosti i nastojimo ga što učinkovitije obaviti. Tu smo da Vam pomognemo pri svakom koraku. Ukoliko kandidat ispunjava sve uvjete određene pozicije, może očekivati pozitivan odgovor u roku od 2 dana.

Kako se mogu prijaviti za neki posao?

Najbrži način za prijavu je pronalazak željenog posla na našoj web stranici I popunjavanje formulara na koji ste preusmjereni prilikom pritiska na „Prijavi se”. Moguće je i poslati svoj životopis direktno na e-mail adresu: posao@silverhand.eu. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, molimo kontaktirajte nas putem facebook stranice ili na broj +385 97 612 0975.