fbpx

Radna kultura u Danskoj

2023
May 04

Skandinavske zemlje ohrabruju Vas da posjećujete mjesta koja oduzimaju dah. Iako na prvi pogled nije skandinavska i Danska je jedna od tih zemalja. Naravno, ima puno više za ponuditi od fantastičnih prizora. To je zemlja u kojoj je sve Hygge.

*Hygge – u prijevodu značu udobno, povoljno, ugodno i koristi se kao termin za postizanje unutrašnjeg balansa, sigurnosti i sreće..osobito u skandinavskom društvu.

Izvor: https://pl.wikipedia.org/wiki/Hygge

Danska radna kultura

Radna kultura u Danskoj je definitivno drugačija od one u Hrvatskoj po mnogočemu. Danci su otvoreniji, prijateljski najstrojeni i smireno se nose sa svim. Pokušavaju uživati u svakom trenutku života.

Balans rada I privatnog života

Danci stavljaju poseban naglasak na odvajanje privatnih i poslovnih sfera. To, dakako, ne znači da se neće sprijateljiti s radnim kolegama već da jednostavno poštuju svoje i tuđe vrijeme. Kada završe s poslom, nastavljaju s privatnim životom i svakodnevnim obavezama. Privatne probleme ostavljaju doma i obratno. 

Radni sati I načini zapošljavanja

Danci nisu ljubitelji prekovremenih sati, poradi očuvanja prethodno spomenutog balansa između posla i privatnog života. Česti prekovremeni za njih nameću pitanja o vlastitoj dobrobiti i životnoj situaciji. No, kada su u pitanju stranci koji dolaze raditi u Dansku, situacija je drugačija – moguće je raditi prekovreme, ukoliko postoji želja za tim.

Zaposlenici u Danskoj nerijetko imaju veliki utjecaj na radnu kulturu. Odlučuju o radnim satima, načinu zaposlenja (standarno i fleksibilno) i o mjetu rada (od kuće ili u uredu).

U Danskoj je radni tjedan od ponedjeljka do petka I radi se 37 sati.

Prema Organizaciji za ekonomsku suradnju I razvoj, proječni broj radnih sati za zemlje članice OECD-a iznosi ¸1,765 sati godišnje. Danci u prosjeku odrade samo oko 1540 radnih sati i to je povezano s velikim brojem slobodnih radnih dana i njihovim stavovima o balansu između privatnog i poslovnog života.

Radno okruženje I prostor

Radno mjesto bi trebalo biti izvor mira i harmonije i pozitivno utjecati na način razmišljanja i općenito imati „dobre vibracije”.

Vesele, svijetle boje prevladavaju u danskim uredima. Zaposlenici su okruženi zelenilom, a često se naiđe i na mirisne svijeće i difuzere. Slatkiši i domaći kolači su svakodnevno na meniju. Važno je i imati mjesto za kratke stanke za kavu na kojem je stolić ili kauč uvijek dobrodošao.

Mjesto za druženje tijekom radnog vremena

Vitalni dio zgrade je  i prostorija u kojoj se svi mogu sastati i zajedno ručati. Druženje s kolegama, povezivanje i održavanje kontakata je nezaobilazno. Zajednički obrok ima pozitivan utjecaj na rad i stav prema poslovnim obavezama. Tijekom ručka razgovora se o svemu, osim o poslu. To je trenutak rezerviran isključivo za opuštanje.

Radna struktura I atmosfera

Dancima je radna atmosfera od velikog značaja. Presudno je da zaposlenik širi pozitivnu energiju I pobuđuje povjerenje I simpatije. Na radnom mjestu bi svima trebalo biti ugodno.

Izgrađivanje poslovnih odnosa

Poželjno je da zaposlenici izražavaju svoja mišljenja i stavove, dapače, cijeni se dijeljenje novih ideja i vlastitih uvida.

Zaposlenici imaju zadatke koje moraju odraditi u određenom vremenskom roku, no način na koji se isti odrađuju je gotovo uvijek proizvoljan. Fokus je na kreativnosti i inovaciji i zaposlenici se osobito poštuju zbog posvećenosti poslu i načinu na koji pridonose razvoju tvrtke. 

Unatoč naglasku na individualnost, timski rad je od velike važnosti u Danskoj. Danci reagiraju veoma dobronamjerno na savjete i pomoć. Iskreni su, učinkoviti i brzi. Važno im je pomagati kolegama I ne srame se zamoliti za pomoć. Za njih, to je znak spremnosti na promjene i razmjenu iskustva.

Organizacijska struktura

Radna mjesta u Danskoj odišu neformalno atmosferom i direktnom hijerarhijom. To znači da je svaki problem moguće prijaviti direktno poslodavcu, a ne nužno svom nadzorniku. Ovakva organizacijska struktura pridaje važnost dijeljenju svih zadataka i umjesto naredbe dovoljna je ljubazna molba. 

U Danskoj su popularni česti i kratki sastanci. Njihova namjera je ubrzati protok informacija i diskutirati o aktualnim problemima. Također, to je izvrsna prilika za razmjenu misli. Unatoč čestim sastancima, birokracija u Danskoj svedena je na minimum.

Integracija

Na mnogim radnim mjestima u Danskoj organiziraju se integracijski sastanci za zaposlenike. Cilje je upoznavanje u drugačijim okolnostima. To może biti piknik, put za vikend ili neko sportsko natjecanje. Aktivnosti se najčešće organiziraju u slučaju zaposlenja novog osoblja.

Danci cijene poštenje, jednostavnost, skromnost I miran pristup radnim aktivnostima. Uz to su i veliki perfekcionisti i pronalaženje svrhe u poslu im je izrazito važno. Dobra komunikacija najbolji je način izgradnje karijere. Zaposlenici su individue sposobne i spremne na timski rad.

Radna stabillnost

Danci često mijenjaju poslove. Cijene profesionalni razvoj I slobodu. Visoka profesionalna mobilnost smatra se pozitivnom. Danci su željni novih izazova I brzo se adaptiraju na novu radnu okolinu I pravila.

Period nezaposlenosti

U Danskoj, izlazak s radnog tržišta nije neuobičajen. Prvo daju otkaz, a onda započinju s novim poslom. Imaju kratak period nezaposlenosti I Danska ima razvijen socijalni sustav koji pomaže u takvim situacijama. 

U Danskoj, osim frekvetnih promjena radnog mjesta, popularni su I tečajevi. Pohađaju ih i za vrijeme stabilnog radnog odnosa i nakon prekida istog. Nazivaju to aktivnom tržišnom politikom.

Pristup životu I poslu

Prema mnogim izvještajima, Danci su vrlo sretna ancija (s dugogodišnjom prevlašću na tom polju). Razina sreće među stanovnicima Danske 2013.godine bila je 7.7 na ljestvici od 0 do 10.

Popularna u Danskoj, riječ Hygge prema mnogima nema ekvivalent u nijednom drugom jeziku jer je stanje koje opisuje karakteristično isključivo za Dansku. Koristi se za referiranje velikog broja situacija, stvari i slično. Hygge może biti i subotnji sastanak s prijateljima ili dan na poslu.

Hygge u random kontekstu za Dance predstavlja ugodnu radnu atmosferu. Koriste mirisne svijeće, jedu tortu i brinu o tome da svima bude ugodno na poslu. 

Njihov pristup poslu je neusporediv s onim kojeg imaju Hrvati. 

Međunarodna konfeencija sindikata je 2014. proglasila Dansku kao zemljom s najboljim radnim uvjetima. 

Posao u Dansko

Imamo različiti spektar poslova u Danskoj i ohrabrujemo Vas da nam se javite kako bismo mogli naći idelanu ponudu za Vas. Kontaktirajte nas u svako doba na 097 612 0975 ili posao@silverhand.eu.